MagyarEnglish (United Kingdom)

A település rövid bemutatása

  Csorvás madártávlatból
Csorvás látképe madártávlatból
 
   Csorvás város Békés megyében, a 47-es számú főút mellett, az orosházi kistérségben fekszik. Szabályos alaprajzú, kertes beépítésű település.
   A történelem folyamán háromszor épült újjá. Az ásatások során Árpád-kori templomokat sikerült feltárni. Első írásos említése 1217-ből való.
   A "mai" Csorvás 1857. december 3-án lett újra önálló település. Fejlődését az akkor több nemzetiségű - magyar, szlovák, román - lakosság tehetsége és szorgalma, valamint kiváló termőföldje alapozta meg. Ebben az időben a gazdálkodást a búza-, kukoricatermesztés, a sertés és szarvasmarha tenyésztés jellemezte.
   1870-ben érte el a települést a Nagyvárad - Fiume vasútvonal, amely Csorvást a térség mezőgazdasági áruszállításának központjává tette. Ekkor a cukorrépa termesztés egyre nagyobb területet foglalt el.
   A mezőgazdaság hosszú utat tett meg addig, amíg a grófi nagybirtokos szerkezetből az egyesített termelőszövetkezetig jutott. Ma is sok család kötődik a mezőgazdasághoz.
   Csorvás 1970-től nagyközség, 2005-től városi rangja van. Lakói számára fejlett infrastruktúra biztosítja az alapellátást. Minden házba eljut a helyi vízbázisból az egészséges ivóvíz, a földgáz. Az egész városban kiépült a csatorna-hálózat is.
   Az oktatás, a közművelődés az Általános Művelődési Központ keretei között áll a lakosság rendelkezésére. Az Egyesített Szociális Intézmény a helyi és a térségben élő rászorultaknak teljes körű alap- és szakosított ellátást nyújt. A sérült emberek támasz találnak az autisták számára épült lakóotthonban, valamint a mozgáskorlátozottak részére 2005-ben átadott lakóotthonban. A fiatalok életkezdését segítik az ifjúsági garzonlakások a Fecskeházban. A kommunális szolgáltatásokat a Csorvási Szolgáltató Nonprofit Kft. nyújtja.
   Élénk a sportélet. A női kézilabda, a labdarúgás, a karate és a sakk szakosztályokban sok fiatal talál hasznos elfoglaltságot.
Csorvás központja a templomokkal
Csorvás központja a temlomokkal
 
   Csorvásnak kiépült városközpontja van. A Szabadság tér körül egymás mellett három templom és egy imaház várja a lelki támaszra vágyókat. A település történelmét jellemző képzőművészeti alkotások díszítik a központi parkot. A határban több védett természeti érték található, melyek közül fontosságánál fogva kiemelkedik az erdélyi hérics.
 
Csorvási puszta
Csorvási puszta
 
   Az érdeklődőket visszatérő rendezvények várják. Márciusban Nemzetközi Népzenei Találkozóval emlékezünk arra, hogy Bartók Béla szülei a csorvási római katolikus templomban kötöttek házasságot. Június hónapban kézi aratóversenyt, hagyományos cséplési bemutatót rendezünk. Július végén a Nemzetközi Lakodalmas és Gasztronómiai Napokra várjuk vendégeinket és az érdeklődőket.
   A település fejlődéséért tevékenykedik a 8 tagú képviselőtestület, a több, mint 20 civil szervezet és 5664 csorvási lakos.

 
Videó Csorvásról

 
Fő támogatónk:
Hirdetés
Hirdetés
TÁMOP-3.2.4-09/1-2010-0022 számú pályázat

Névnapok

Ma 2017. augusztus 24, csütörtök, Bertalan napja van.
Holnap Lajos, Patrícia napja lesz.

Naptár

augusztus
H K SZ CS P SZ V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Idézetek

Ritkán látszik meg a sárról, hogy hópehely volt azelőtt.

Heltai Jenő


Együttműködünk


 Nemzeti Kulturális Alap
Nemzeti Kulturális Alap

 

Nemzeti AudioVizuális Archívum
Nava pont

Időjárás

 

 
A magyar linkjegyzék Tárhely és domain