MagyarEnglish (United Kingdom)

Helytörténeti Gyűjtemény

 2009. január 23-án  a Magyar Kultúra Napja alkalmával nyílt meg városunkban a Helytörténeti Gyűjtemény, amelynek kezelője a Pro-Urbe Csorvás (Csorvás városért) Egyesület.

Szorgalmas gyűjtőmunka eredményeként mintegy 5000 db fénykép digitalizált változata és rengeteg, a csorvásiak által használt eszköz van a gyűjteményben. A gyűjteménynek helyt adó épületben az egykori Kőhalmi iskola melletti volt pedagóguslakásban két állandó, és egy időszakos kiállításokat bemutató terem van berendezve. A legnagyobb helyiségben látható Csorvás egy 1910-30-as évekbeli állapotát tükröző ház felszerelése, szoba, konyha, kamra, gazdasági épület, a megfelelő bútorokkal, eszközökkel.
A másik állandó kiállítás Csorvás díszpolgárairól szól, melynek két legfontosabb eleme dr. Fehér Dezső és Gulyás Mihály(családjának) adományai.
Az időszakos kiállítások tárgya Csorvás történetének egy-egy szelete.
Az első Csorvás történetét mutatta be az Árpádkortól a rendszerváltásig. A következő félévben Csorvás zenetörténete került bemutatásra. Az egykori zenekarok képeit Munkácsy: Búsuló betyár című képe nyitotta, amelyen az egykori nagyvendéglő zenészei láthatók, miután Munkácsy a vázlatokat Csorváson készítette. Ezt követte a Csorvás mezőgazdaságát, a grófi nagybirtok gazdasági életét, a középbirtokosok személyét, gazdálkodását, majd a földosztást követő gazdálkodások képeit, tárgyi eszközeit bemutató kiállítás. Utána következett a „Csorvásiak a XX. század háborúiban” című kiállítás. Tervbe van véve a Csorvás kultúra-története kiállítás.
Helytörténeti Gyűjtemény
Az elmúlt években a kiállításokat sokan látogatták, ma már hozzátartozik a településre látogató vendégek programjához a gyűjtemény megtekintése. A vendégkönyvben a magyar mellett szlovák, német, olasz nyelvű bejegyzések is tanúskodnak az értékmentés fontosságáról.
A látogatók mellett kutatók is igénybe veszik a gyűjtemény nyújtotta segítséget. Érkezett felkérés már Ausztráliából is családfakutatásra, de szakdolgozatok írásához is kérnek segítséget.
A Helytörténeti Gyűjteményre támaszkodva jelent meg a „Ki kicsoda Csorvás Történetében”, amely kötetben Csorváson született, vagy Csorváshoz köthető személyek portréi kerültek bemutatásra.
A gyűjteményben őriznek közel 500 fényképmásolatot is a két háború Békés megyében állomásozó katonai alakulatairól, a két világháború fronteseményeiről. Ezért a hadtörténészek is számon tartják a gyűjteményt.
Tervbe van véve a gyűjteménynek helyet adó épület felújítása, ezzel együtt egy szabadtéri bemutatóhely megvalósítása, ahol nagyobb eszközöket, gépeket, szekereket lehet bemutatni.
A Helytörténeti Gyűjtemény látogatható. Mivel nyitva tartása időszakos, az igényeket jelezni kell a Művelődési Házban, ahol akár azonnal is megoldható a gyűjtemény látogatása.
 
 
Fő támogatónk:
Hirdetés
Hirdetés
TÁMOP-3.2.4-09/1-2010-0022 számú pályázat

Névnapok

Ma 2017. augusztus 24, csütörtök, Bertalan napja van.
Holnap Lajos, Patrícia napja lesz.

Naptár

augusztus
H K SZ CS P SZ V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Idézetek

A zseni csak akkor szól, ha kérdezik.

Márai Sándor


Együttműködünk


 Nemzeti Kulturális Alap
Nemzeti Kulturális Alap

 

Nemzeti AudioVizuális Archívum
Nava pont

Időjárás

 

 
A magyar linkjegyzék Tárhely és domain